Marc van Steekelenburg en Karin Vlietstra, Staff Immigration Office

'Iedereen heeft zijn eigen verhaal, het werk verveelt daardoor nooit.'

Marc van Steekelenburg en Karin Vlietstra, Staff Immigration Office

Marc van Steekelenburg en Karin Vlietstra. Foto: Dirk Gillissen

Karin: Bij het SIO begeleiden wij het immigratieproces van UvA-onderzoekers van buiten Europa. Deze medewerkers hebben meestal een visum of verblijfsvergunning nodig. Wij zorgen dat alles organisatorisch goed geregeld is zodat de onderzoekers zo snel mogelijk aan het werk kunnen.

Marc: We hebben te maken met een heel gevarieerde groep mensen: jonge onderzoekers, hoogleraren en gastdocenten. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, het werk verveelt daardoor nooit.

Karin: Sommige onderzoekers zijn jong en hebben weinig reiservaring, anderen hebben gigantische academische carrières en reizen al veertig jaar rond. We hebben er een gewoonte van gemaakt om iedereen bij de intake naar hun onderzoeksproject te vragen. Dan krijg je hele enthousiaste verhalen over allerlei onderzoeksgebieden te horen.

Voordat deze afdeling bestond, vielen mensen die hier te gast waren nogal eens tussen wal en schip. Voor die groep zijn wij zeven jaar geleden in het leven geroepen. Daar komt nog een wetswijziging bij waardoor de UvA tegenover de IND meer als één partij moet optreden. Dat coördineren wij ook. Deze nieuwe Wet Modern Migratiebeleid brengt de nodige verantwoordelijkheden voor de UvA met zich mee voor die wij zo goed mogelijk waarborgen.

Marc: die wet heeft ons gedwongen centraler te werken. In een decentrale organisatie als de UvA is dat een hele uitdaging. Ik had al een geschiedenis op dit terrein bij het AMC en ben toen bij de UvA in dat gat gesprongen. De Universiteit van Amsterdam is een grote en redelijk complexe organisatie. Maar als je je weg een beetje hebt gevonden en de mensen hebt leren kennen dan wordt het een stuk makkelijker, en krijg je veel ruimte voor eigen initiatief.

Karin: Ik heb ooit een soortgelijke baan gehad in de jaren negentig, in Maastricht. Ik heb ook vijf jaar gewerkt bij de Bestuursstaf P&O, maar daar miste ik het internationale aspect. In mijn privéleven heb ik heel veel gereisd, het is leuk om in mijn werk nu ook iets met die ervaring te doen.

Marc: We hebben vooral te maken met de IND, maar ook met de Gemeente Amsterdam en vooral het Expatcenter. Het immigratieproces is door de jaren heen makkelijker geworden: vroeger moest je naar verschillende loketten voor je verblijfsvergunning of inschrijving bij de gemeente, nu kun je in één bezoek alles regelen. De samenwerking tussen IND, Gemeente en Expatcenter is goed. Dat is prettig voor ons én voor de internationale medewerkers. 

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

27 januari 2016