Fiscaal recht

Belastingwetten veranderen regelmatig. De wetgever reageert op burgers die proberen belastingheffing te ontwijken, maar probeert bijvoorbeeld ook het gedrag van burgers te beïnvloeden. Als student Fiscaal recht richt je je op de achtergronden van een rechtvaardige verdeling van de belastingdruk en op de toepassing van het belastingrecht in de praktijk.Video wordt geladen..
UvA

Belastinggeld rechtvaardig verdelen

In Nederland wordt veel belasting betaald. Omdat de verdeling van de belastingdruk over de burgers rechtvaardig moet zijn, houdt het belastingrecht of fiscaal recht zich bezig met de vraag hoe we de belastingdruk het beste over de burgers kunnen verdelen. Als student Fiscaal recht richt je je op de achtergronden van deze rechtvaardige verdeling, en op de toepassing van het belastingrecht in de praktijk.

In de praktijk blijken wetteksten bijvoorbeeld niet altijd duidelijk, waardoor gemakkelijk verschil van mening kan ontstaan tussen de Belastingdienst en de burger. Een geschil dat uiteindelijk door de rechter wordt opgelost. De inhoud van belastingwetten verandert ook regelmatig. En de wetgever moet soms reageren op burgers die proberen belastingheffing te ontwijken. Ook probeert de overheid met behulp van belastingheffing het gedrag van burgers te beïnvloeden, zoals met accijnzen op alcohol en sigaretten.

Onderwerpen als deze komen in de opleiding aan bod, die je een brede kijk geeft op de wereld om je heen. Je leert snel hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden, waardoor je ingewikkelde situaties kunt analyseren en problemen kunt oplossen. Een rechtenopleiding is een uitstekende springplank voor een aantrekkelijke maatschappelijke carrière, want het recht speelt een rol in alle sectoren van de maatschappij.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens het 1e half jaar van je opleiding word je begeleid door een mentor (een ouderejaarsstudent) en een tutor (een docent). Zij helpen je wegwijs te worden in de opleiding. Je hebt een vaste mentor en een eigen jaargroep, zo leer je je studiegenoten goed kennen.

Amsterdam Law Firm

Draai al tijdens je studie mee in een advocatenkantoor. Je ontwikkelt de praktische vaardigheden die van academische juristen worden verwacht en je verbreedt en verdiept je juridische kennis. Partners van de ALF zijn advocatenkantoren zoals De Brauw Blackstone Westbroek, Loyens & Loeff, Houthoff Buruma en Spong advocaten, overheidsinstellingen zoals het Openbaar Ministerie, de Rechtbank Amsterdam, en de gemeente Amsterdam en bedrijven, zoals SBS Broadcasting.

Fiscaal recht iets voor jou?

  • Je hebt je vwo-diploma (ongeacht profiel).
  • Je wilt later gaan werken als bijvoorbeeld belastingadviseur of belastinginspecteur.
  • Je kunt zelfstandig werken: je studeert veel tijd zelf in bijvoorbeeld de bibliotheek en/of je bent op zoek naar literatuur.
  • Je bent initiatiefrijk en nieuwsgierig en hebt zelfdiscipline en een kritische houding. Houdingen en eigenschappen die goed van pas komen bij zelfstudie.
  • Je bent creatief en flexibel. Dat is belangrijk omdat het belastingrecht voortdurend verandert.

Fiscaal recht is een wetenschappelijke opleiding, dus je moet veel literatuur lezen met een academisch taalgebruik.

Heb je al gedacht aan...?

Er zijn meerdere mogelijkheden om het vakgebied te bestuderen: via hbo of wo.

Kerngegevens


Diploma
LLB Fiscaal recht
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56827

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid