Kijk de UvA augustus 2017

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

J.M. Baud

Dood Jorge Zorreguieta

De vader van koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, is 8 augustus op 89-jarige leeftijd overleden in Buenos Aires. Hij was in Nederland zeer omstreden vanwege zijn deelname aan de Argentijnse regering onder de militaire dictatuur eind jaren zeventig. UvA-hoogleraar Latijns-Amerikaanse studies Michiel Baud deed indertijd onderzoek naar de rol van Máxima's vader tijdens het regime van dictator Videla. Baud sprak de afgelopen tijd over Zorreguieta bij Jinek, het Parool, de NOS en Vrij Nederland.

dhr. prof. dr. Kees Koonings, medewerker FMG, hoogleraar Brazili Studies, foto Jeroen Oerlemans

Opstanden in Venezuela

Waarom loopt het zo uit de hand in Venzuela? Kees Koonings, Latijns Amerika-kenner van de Universiteit van Amsterdam, schuift aan bij BNR Nieuwsradio.

Marco te Brommelstroet

File

Nu half Nederland op vakantie is sta je waarschijnlijk niet zo veel stil, maar binnenkort neemt het aantal files weer toe. Marco te Brömmelstroet, directeur van het Urban Cycling Institute van de Universiteit van Amsterdam, is te gast bij BNR. Daar vertelt hij dat we het fileprobleem volgens hem helemaal verkeerd benaderen.

Wouter Vansteelant

Schreeuwarend vindt vliegroute niet zonder hulp van ouder

Jonge arenden hebben oudere vogels nodig om succesvol de reis naar Afrika te kunnen maken. Zonder hulp van oudere vogels kunnen de jonge arenden de route naar het zuiden niet vinden, schrijft Vroege Vogels. Betrokken bij dit onderzoek is Wouter Vansteelant, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Mdma als relatietherapie

Mdma is vooral bekend als partydrug, maar sommige stellen gebruiken het af en toe als relatietherapie. Drugsonderzoeker Ton Nabben van de Universiteit van Amsterdam vermoedt datd at in Nederland in de jaren tachtig al gebeurde, vertelt hij in NRC.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

17 augustus 2017